Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Ετήσια Συντονιστική Συνάντηση του Προγράμματος LIFE MareNatura: «Διατήρηση Ειδών Προτεραιότητας της Θαλάσσιας Μεγαπανίδας στην Ελλάδα και Ιταλία», η οποία συγκέντρωσε μέλη των ομάδων έργου και των 12 εταίρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ειδικός συνεργάτης για θέματα πολιτικής από το The Green Tank. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου 2024 στον φιλόξενο χώρο του Ιστορικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις του προγράμματος και τα επιτεύγματα σε διάφορους τομείς, όπως η επιστημονική έρευνα, η εφαρμογή πολιτικών και η επικοινωνία. Η συνάντηση αποτέλεσε έναν πολύτιμο χώρο ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων του έργου.
Το LIFE MareNatura βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του τελικού του στόχου, που είναι η προστασία των θαλάσσιων βιοτόπων που φιλοξενούν σημαντικά αλλά και ευάλωτα είδη της ελληνικής θαλάσσιας πανίδας, μέσα από την προώθηση της ανακήρυξης νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες θα επεκτείνουν το δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα.
Η υλοποίηση αυτού του στόχου αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εφαρμογή της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιοποικιλότητα, η οποία θέτει ως στόχο την προστασία τουλάχιστον 30% της θάλασσας και της ξηράς στην Ευρώπη μέχρι το 2030, καθώς και στην υλοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα.
Το πρόγραμμα συνεχίζει τις συντεταγμένες δράσεις του, εστιάζοντας στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και στην εφαρμογή πρακτικών που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Το LIFE MareNatura προχωρά με συνέπεια, αναδεικνύοντας τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας για την αναχαίτιση των απειλών που αντιμετωπίζουν τα εννέα ευάλωτα θαλάσσια είδη-στόχοι του έργου (η Μεσογειακή φώκια, η χελώνα Καρέττα, η Πράσινη χελώνα, ο Φυσητήρας, η Φώκαινα, ο Ζιφιός, το Κοινό Δελφίνι, ο Μύχος της Μεσογείου και ο Αιγαιόγλαρος) και για την ουσιαστική συμβολή στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.