Με παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας των Αρτέμηδων την περίοδο της επώασης των αβγών στις αποικίες του είδους στα Στροφάδια*, συνεχίστηκαν οι εργασίες πεδίου του LIFE Mare Natura τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, στις 12/06/2024 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη νήσο Σταμφάνι για την ανίχνευση ενεργών φωλιών του είδους στη δυτική ακτογραμμή του νησιού, στην περιοχή του φάρου. Ο έλεγχος πιθανού φωλιάσματος Αρτέμη στην περιοχή των Στροφάδων έγινε με χρήση διαφόρων μεθοδολογικών προσεγγίσεων π.χ. play back calls, έλεγχος σχισμών και λαγουμιών με ενδοσκόπιο (burrow scope) και raft counts. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε στην παράκτια ζώνη του Σταμφανίου. Συνολικά εντοπίστηκαν 35 φωλιές Αρτέμη εκ των οποίων μόνο οι δύο φαίνονταν να μην είναι ενεργές. Για κάθε μία από τις φωλιές συμπληρώνονταν σε ειδικό πρωτόκολλο πληροφορίες για παραμέτρους της αναπαραγωγικής προσπάθειας (π.χ. ύπαρξη αβγού, ενήλικου ατόμου να επωάζει, τύπος φωλιάς, ίχνη θήρευσης από χερσαίους θηρευτές). Επίσης καταγράφηκαν με τη χρήση φορητής συσκευής GPS οι συντεταγμένες των νέων φωλιών αλλά και αυτών που είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από γεννήτορες. Τα αποτελέσματα αναμένεται να εμπλουτιστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων επισκέψεων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο για την επιτυχία εκκόλαψης και επιτυχίας πτέρωσης αντίστοιχα, όπως και κατά τις αντίστοιχες εργασίες πεδίου για τις αναπαραγωγικές περιόδους 2025-2026 σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει για την εν λόγω δράση.
Κατά τη μετάβαση της ομάδας πεδίου από και προς τα Στροφάδια πραγματοποιήθηκαν επίσης εν πλω καταγραφές, από τις οποίες παρατηρήθηκε χρήση του θαλάσσιου οικοσυστήματος στο Νότιο Ιόνιο από τον Μύχο (Puffinus yelkouan) (42 άτομα στο σύνολο), τον Αρτέμη (6 άτομα) και τον Ασημόγλαρο (Larus michahellis) (10 άτομα). Το τελευταίο είδος φάνηκε να αναπαράγεται και στο Σταμφάνι όπου εντοπίστηκε περιορισμένος αριθμός φωλιών (4-5 στο σύνολο).
* Σε μία απόσταση περίπου 27 ναυτικών μιλίων από το νοτιότερο σημείο της Ζακύνθου και 22ν.μ. περίπου από τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου, εντοπίζονται δύο μικρά νησιά που υπάγονται στο Δήμο Ζακύνθου και τα οποία χαρακτηρίζονται από τεράστια ιστορική, θρησκευτική και πολιτισμική σημασία καθώς επίσης και από ανεκτίμητη περιβαλλοντική αξία (Εικόνα 1). Tα Στροφάδια ή όπως αλλιώς αποκαλούνται Πλωτές λόγω της επίπεδης γεωμορφολογίας τους, αποτελούν μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και ο χερσαίος καθώς και θαλάσσιος χώρος τους βρίσκεται υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Μονάδας Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου. Παράλληλα αποτελούν Καταφύγιο Άγριας Ζωής, έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (κωδικός: GR2210003) και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πτηνά (κωδικός: GR2210004) και ανήκουν επίσης στο Δίκτυο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (Ιmportant Bird Areas – IBAs) της Ελλάδας με κωδικό GR087. Αν και μικρά σε μέγεθος, τα Στροφάδια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μωσαϊκότητα ενδιαιτημάτων καθώς σε αυτά συνυπάρχουν καλλιέργειες με σιτηρά, εποχικές υγροτοπικές εκτάσεις, αδιατάρακτους βιοτόπους όπως το μοναδικό αιωνόβιο πυκνό κεδροδάσος (Juniperus turbinata Guss), θαμνώδεις εκτάσεις αειφύλλων με κυρίαρχα είδη τον Σχίνο (Pistacia lentiscus), το Πουρνάρι (Quercus coccifera), τη Δάφνη (Laurus nobilis), το Φιλλύκι (Phillyrea media) και τη Μυρτιά (Myrtus communis) καθώς και φυτοκοινωνίες φυτοκοινωνιών με Euphorbia dendroides και Sarcopoterium spinosum.