Skip to main content

Sorry, this entry is only available in Ελληνικά.

Φέτος τον Φεβρουάριο, η θαλασσινή ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ επέστρεψε στον Κόλπο της Καλλονής για να δουλέψει ξανά με τα τοπικά καΐκια και να μελετήσει την αλληλεπίδραση της αλιείας με τα θαλασσοπούλια.

Ο Κόλπος Καλλονής στη Λέσβο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους τροφοληψίας του Μύχου σε όλο το Αιγαίο, ιδιαίτερα στην αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου. Κάθε χρόνο, από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, χιλιάδες Μύχοι ταξιδεύουν από τη Μαύρη Θάλασσα για να τραφούν με τα πλούσια ιχθυοαποθέματα της περιοχής. Το 2024, καταμετρήθηκαν έως και 30.000 Μύχοι να μπαίνουν στον Κόλπο, δημιουργώντας μεγάλες συγκεντρώσεις για να τραφούν με το Χαψί, όπως είναι τοπικά γνωστός ο Γαύρος.

Όμως, αυτή η αναζήτηση τροφής εγκυμονεί και κινδύνους: κυνηγώντας το Χαψί, οι Μύχοι μπλέκονται συχνά στα δίχτυα των ψαράδων, με αποτέλεσμα να πνίγονται. Η τυχαία παγίδευση των θαλασσοπουλιών στα αλιευτικά εργαλεία (bycatch) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για τα είδη αυτά. Επομένως, για να εντοπιστούν οι περιοχές με αυξημένο κίνδυνο τυχαίας παγίδευσης εντός του Κόλπου, τοποθετήθηκαν και φέτος δορυφορικοί πομποί (GPS) σε 7 πουλιά, τα οποία συλλήφθηκαν στη θάλασσα στο πιο στενό σημείο του Κόλπου.

Η παρακολούθηση των διαδρομών που μας αποκαλύπτουν οι πομποί μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις καθημερινές και εποχικές μετακινήσεις του είδους, τις περιοχές υψηλής σημασίας και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Τα πρώτα δεδομένα ήδη δείχνουν ότι οι Μύχοι του Κόλπου Καλλονής αξιοποιούν εκτεταμένα την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αναζητώντας τροφή πριν επιστρέψουν στις αποικίες τους για την αναπαραγωγή τους. Επιπλέον οι πομποί μας επιβεβαιώνουν και φέτος ότι οι Μύχοι εναλλάσσουν μικρότερες μετακινήσεις εντός του Κόλπου Καλλονής με μεγάλα ταξίδια προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Και εδώ έρχεται το πιο ενθουσιώδες εύρημα: πιάνοντας τα πουλιά στη θάλασσα, αντί στις αποικίες τους, μπορούμε να ανακαλύψουμε νέες αποικίες αναπαραγωγής! Κάθε νέα αποικία είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση του είδους, αφού μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε περιοχές φωλιάσματος που πιθανώς να πρέπει να μπουν στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών και να προτείνουμε στοχευμένα μέτρα προστασίας και διαχείρισης.

Την ίδια στιγμή, η συνεργασία μας με τους ψαράδες συνεχίζεται. Μαζί δοκιμάζουμε λύσεις για να μειώσουμε την τυχαία παγίδευση των θαλασσοπουλιών, προς όφελος τόσο των ίδιων όσο και των ψαράδων, με τις γνώσεις των τελευταίων να είναι ανεκτίμητες για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Ο Κόλπος Καλλονής, μας υπενθυμίζει συνεχώς τη σημασία του, ως ένα από τα πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας. Οι Μύχοι και τόσα άλλα θαλασσοπούλια βασίζονται σε αυτόν –και μέσα από την έρευνα και τη συνεργασία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να τον επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Μείνετε συντονισμένοι/ες – οι επόμενες διαδρομές των Μύχων θα μας αποκαλύψουν ακόμα περισσότερα μυστικά!