Skip to main content

Sorry, this entry is only available in Ελληνικά.

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο πληθυσμός της Θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ελλάδα, γεγονός, το οποίο οφείλεται στην έκδοση κανονιστικών πράξεων στις σημαντικές περιοχές ωοτοκίας της και στην εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων τις τελευταίες δεκαετίες μέσω πληθώρας εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Οι κυριότερες αιτίες θνησιμότητας των θαλάσσιων χελωνών είναι η θανάτωση ατόμων λόγω εμπλοκής τους σε αλιευτικά εργαλεία και η θανάτωση λόγω σύγκρουσης με σκάφη.

Οι θαλάσσιες χελώνες δέχονται σημαντικές πιέσεις τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία ενδιαιτήματά τους. Η αλιεία και η ρύπανση των θαλασσών αποτελούν σημαντικές πιέσεις για το είδος. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες σε επίπεδο Μεσογείου, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στα χωρικά και χρονικά πρότυπα της αναπαραγωγικής τους δραστηριότητας.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο του πρώτου κύκλου εκπαίδευσης της νεοσύστατης «Σχολής Θαλάσσιας Διατήρησης» του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Διαχείριση και προστασία των ειδών Caretta caretta και Chelonia mydas», στο πλαίσιο του έργου LIFE MareNatura. Η εκπαίδευση  διοργανώθηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας και έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου και του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, εκπαιδεύτηκαν περίπου τριάντα στελέχη του οργανισμού, μέλη της Ομάδας Κρούσης για τη Θαλάσσια Διατήρηση -μίας νεοσύστατης ομάδας ειδικών, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα του οργανισμού για τη θαλάσσια διατήρηση- και υπάλληλοι των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  του ΟΦΥΠΕΚΑ που οι αρμοδιότητές τους σχετίζονται με τη θαλάσσια διατήρηση. Η εκπαίδευση διήρκεσε τρεις εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε από εννέα εισηγητές του ΟΦΥΠΕΚΑ, του ΑΡΧΕΛΩΝ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιελάβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Μέσω της εκπαίδευσης στο πεδίο, οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώθηκαν με τις διαχειριστικές τεχνικές προστασίας φωλιών Caretta caretta (αναγνώριση ιχνών φωλεοποίησης, εύρεση αυγοθαλάμου, προστασία φωλιών) και τη μέθοδο παρακολούθησης θηλυκών ατόμων που φωλεοποιούν.

Η Σχολή θα λειτουργεί σε εξαμηνιαία βάση με διαφορετικούς εκπαιδευτικούς κύκλους, οι οποίοι θα παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες στα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ για την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των εννέα  στόχων του Έργου LIFE MareNatura – είδη θαλάσσιας μεγαπανίδας,  όπως χελώνες, θαλασσοπούλια, φώκιες και κητώδη.

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Βιβή Μάστακα, Υπεύθυνης Σχολής Θαλάσσιας Διατήρησης, τηλ.: 6977703276.

One Comment

Leave a Reply