Skip to main content

Άλλη μια εργασία πεδίου πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου 2024 από ερευνητές του ΠΚ-ΜΦΙΚ, στο πλαίσιο του LIFE MareNatura, αυτή τη φορά στα Στροφάδια και στη βραχονησίδα Τραχειά (Διαπόντια νησιά).

Οι έρευνες πεδίου είχαν ως στόχο την αναζήτηση ενεργών φωλιών Αρτέμηδων (Calonectris diomedea) στα δύο νησιά αλλά και την καταγραφή της κατάστασης εκκόλαψης σε φωλιές του είδους που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες επισκέψεις. Οι εργασίες περιλάμβαναν την καταγραφή της κατάστασης εκκόλαψης των αυγών των φωλιών, τη λήψη μορφομετρικών χαρακτηριστικών και γενετικού υλικού από νεοσσούς και ενήλικα άτομα, τη συλλογή βιοδηλωτικών στοιχείων από τις φωλιές,  αλλά και την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε ενήλικα άτομα – γονείς. Συνολικά ραδιοσημάνθηκαν τέσσερα (4) ενήλικα άτομα στα Στροφάδια και δύο (2) στην Τραχειά, η αποικία της οποίας θεωρείται η βορειότερη της Ελλάδας.

Οι κινήσεις των ραδιοσημασμένων ατόμων παρακολουθούνται σε τακτική βάση από τους ερευνητές, και μέχρι στιγμής έχουν δώσει ενδιαφέροντα δεδομένα για τα ταξίδια τους ανά τη Μεσόγειο, τα σημεία τροφοληψίας κ.λπ.

Οι φωλιές θα επανελεγχθούν από την ομάδα πεδίου του ΠΚ-ΜΦΙΚ τον Σεπτέμβριο του 2024, λίγο πριν την πτέρωση των νεοσσών, για την πλήρη εκτίμηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας των αποικιών του Αρτέμη στα δύο αυτά νησιά.

Leave a Reply