Skip to main content

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η δράση αυτή έγινε στο πλαίσιο του έργου “LIFE Mare Natura: Διατήρηση ειδών προτεραιότητας της θαλάσσιας μεγαπανίδας σε Ελλάδα και Ιταλία”, στο οποίο ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι εταίρος.

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, πομποί τοποθετήθηκαν σε τρία θηλυκά και δύο αρσενικά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς και σε άλλες πέντε χελώνες στην παραλία Σελινίτσα  του  Λακωνικού Κόλπου. Στη συνέχεια εντός του Ιουλίου, τοποθετήθηκαν σε δέκα ακόμη χελώνες  στις περιοχές των Χανίων και του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη. Οι χελώνες με τα ονόματα όπως “Πέλη”, “Αλίκη”, “Μπλου” και άλλες 17, έχουν ολοκληρώσει την ωοτοκία τους για φέτος και μετακινούνται ήδη εντός της Μεσογείου, κατευθυνόμενες στα πεδία τροφοληψίας τους, εξοπλισμένες με τεχνολογία αιχμής. Θα μπορούσαμε να τις θεωρήσουμε πλέον ως πρεσβευτές του είδους τους. Οι πομποί αναμένεται να παρέχουν ανεκτίμητα δεδομένα σχετικά με τις μετακινήσεις, τις συμπεριφορές και τις προτιμήσεις τους σε διάφορα θαλάσσια ενδιαιτήματα.

Με επικεφαλής τους ερευνητές Α. Παναγοπούλου, Μ. Σουρουλίδη, Γ. Βράμπα και Α. Καραπλή και σε συνεργασία με τον έμπειρο επιστήμονα Alan F. Rees, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ προχώρησε προσεκτικά στην τοποθέτηση των δορυφορικών πομπών, ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα και περιορίζοντας στο ελάχιστο την ενόχληση στις χελώνες. Η δράση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στο να προστατευτεί αποτελεσματικά το είδος, καθώς τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτές τις 20 χελώνες θα συμβάλουν σε μια ευρύτερη κατανόηση της οικολογίας της Καρέττα στη Μεσόγειο. Με τον εντοπισμό ενδιαιτημάτων ζωτικής σημασίας και μεταναστευτικές οδούς, μπορούμε να εργαστούμε για τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών και την προστασία αυτών των θαυμάσιων πλασμάτων για τις μελλοντικές γενιές.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στη συναρπαστική περιπέτεια της παρακολούθησης των ταξιδιών της “Πέλης”, της “Αλίκης” και των υπόλοιπων χελωνών. Μείνετε συντονισμένοι για ενημερώσεις, καθώς αποκαλύπτουμε τα μυστικά αυτών των καταπληκτικών ζώων.

Leave a Reply