Skip to main content

Τον Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE MareNatura πραγματοποιήθηκε ερευνητική αποστολή στα ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου με στόχο τη μελέτη των φυσητήρων της περιοχής, την κατανόηση της συμπεριφοράς τους και την καλύτερη προστασία τους.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η οποία διήρκησε δύο εβδομάδες, καταγράφηκαν έως 30 διαφορετικά άτομα φυσητήρων, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από τη νοτιοδυτική Μεσσηνία έως και τη νότια Κέρκυρα, σε απόσταση έως και 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές.

Για τα περισσότερα άτομα φυσητήρων λήφθηκαν κατάλληλες φωτογραφίες που θα επιτρέψουν την μελλοντική ταυτοποίησή τους από υφιστάμενες βάσεις δεδομένων για το είδος, ενώ θα ακολουθήσουν επιστημονικές αναλύσεις των βιο-ακουστικών καταγραφών, καθώς και φωτογραφιών και βίντεο. Στόχος, είναι να προκύψουν σημαντικά στοιχεία ως προς την κατανομή, την οικολογία και τη διατήρηση του μοναδικού αυτού θαλάσσιου θηλαστικού.

Η περιοχή που καλύφθηκε από την αποστολή, βρίσκεται εντός των ορίων του «Σημαντικής Περιοχής για τα θαλάσσια θηλαστικά» του Ιονίου και εξετάζεται από την Πολιτεία για ένταξη στο νέο θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο, στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας για επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών κατά 32% έως το 2030 (9ο Our Ocean Conference).

Στην αποστολή συμμετείχαν διεθνούς φήμης ειδικοί, όπως ο Jonathan Gordon και η Πόπη Γκικοπούλου, μαζί με τους ερευνητές του έργου.

Οι προσπάθειες αυτές αποτελούν μέρος της ευρύτερης αποστολής του LIFE MareNatura για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ευάλωτων ειδών της ελληνικής θαλάσσιας πανίδας, προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή. Το έργο Life MareNatura έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου 30×30 χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον 30 νέες θαλάσσιες σημαντικές περιοχές για τη βιοποικιλότητα (biodiversity hotspots) και προτείνοντας τουλάχιστον 20 νέες περιοχές για ένταξη στο Δίκτυο Natura 2000 μέχρι τη λήξη του έργου, το 2029.

Στιγμιότυπα από την έρευνα της ομάδας πεδίου που ταξίδεψε με το σκάφος ΑΡΤΙΝΑ, μπορείτε να δείτε στα δύο βίντεο που τραβήχτηκαν από drone εδώ: Καταγραφή Φυσητήρων στο Ιόνιο από το LIFE MareNatura & Αποστολή στον Κυπαρισσιακό από το LIFE MareNatura

Leave a Reply